Vitamín D

Čas si ide svojím vlastným tempom. Tohtoročné leto trvalo takmer šesť mesiacov a pomaličky sa s ním musíme rozlúčiť. Prejdeme nie len do chladnejších dní, ale najmä si užijeme trošku menej slnka.

Každý asi pozná pocit, keď sa ráno prebúdza a cez zatiahnuté záclony presvitajú slnečné lúče. Slnko preberie asi takmer každého. Zlepší nám náladu a cítime sa tak nejak, viac fit!

Veľkú zásluhu môže mať na našej dobrej nálade práve vitamín D. Ľudksé telo ho dokáže prijať aj prostredíctvom slnečných lúčov a patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tuku (d, e, k, a). 

Nedávne výskumy ukázali, že nedostatok vitamínu D môže spôsobiť nie len možnú depresiu, ale aj zhoršené fungovanie mozgu.

I keď zatiaľ vedcom nie je celkom známe ako vitamín D vplýva na duševné zdravie, čo už vieme je, že zvyšuje metabolické procesy v mozgových neurónoch a podporuje antioxidačné aktvity, ktoré chránia pred oxidačnými degeneratívnymi procesmi. Vitamín D podporuje aj rast nervov a je základným enzýmom, ktorý sa podiela na produkcii neurotransmiterov, ktoré zohrávajú prvoradú úlohu pri regulácii nálady.

To, že je vitamín D zodpovedný aj za pevnosť kostí (spolu s kalciom zlepšuje mineralizáciu kostí), chráni pred osteoporózou, zlepšuje imunitný systém a bojuje proti infekciám už pravdepodobne vieme.

Avšak, možno menej známe je, akú dôležitú úlohu hrá vitamín D nie len napr. vo fitku, ale pri športovom výkone celkovo.

Vitamín D totiž zohráva dôležitú úlohu aj pri svalovej funkcii. Zvyšuje silu, zabraňuje predčasnému starnutiu svalovej hmoty a pravdepodobne hrá úlohu aj pri prevencii svalových zranení.

Ako sa v North American Journal of Medical Sciences uvádza, nedostatok vitamínu D môže spôsobiť neželané zmeny v kontakcii a relaxácii kostrových svalov. Tento fakt vplýva nielen na  zhoršenie športového výkonu, ale aj zníženie kvality aktívneho života.

 Taktiež je možné, že nedostatok vitamínu D spôsobuje aj pokles svalovej sily. Výskum z roku 2008 poukázal na to, že účasníci, ktorí poukazovali optimálnu hladinu vitamínu D, produkovali lepšiu akumuláciu sily a dosahovali tak lepšie výkony napríklad pri vertikálnom skoku, ako účasníci, ktorých hladina vitamínu D bola nedostatočná. 

Z dlhodobého hladiska tak môže jeho nedostatok spôsobiť aj neželané zmeny kostrových svalov, nedostatočné vyživovanie kostí, čo spôsobí ich zhoršený vývoj, a môže viesť napríklad k osteoporóze.

V ľudskom tele všetko so všetkým súvisí. Ako sme už spomenuli, vitamín D má vplyv na našu psychiku, máme vďaka nemu pevné kosti a správne fungujúce svalstvo. 

Nedostatok vitamínu D má podľa výskumu z roku 2010 okrem iného vplyv aj na ochabnutie svalovej hmoty a následne ľahšie vnikanie tuku do kostrových svalov. Podľa výskumu testované subjekty ktoré mali nadváhu vykazovali nižšie hladiny vitamínu D. Boli teda náchylnejšie na priberanie a celkovo vyšie percento tuku. Znížené množstvo vitamínu D sa spája aj s nižšou produkciou testosterónu, čo následne ovplyvňuje ďalšie zmeny hormonálneho systému. 

Všetky tieto fatky spomínam práve preto, že pohyb, správne fungovanie tela a množstvo svalovej hmoty súvisia s mojou prácou. Samozrejme výhody vitamínu D  sú ďaleko rozsiahlejšie. Neustále prebieha mnoho výskumov, ktoré sa zaoberajú našim zdravým a vplyvom vitamínu D na kvalitu našeho života.

S koncom leta prichádza obdobie, kedy je dôležité zamyslieť sa nad doplnením tohto vitamínu. Denná dávka odporúčaná viacerými expertmi z oblasti fitness a životosprávy je 1000 až 5000IU.

Prajem vám krásne jesenné dni priatelia. Užite si čas ktorý nám bol daný a nezabúdajte na svoje zdravie. Či už to fyzické, alebo psychické! 


Zdieľaj tento článok: 

Be the first to comment “Vitamín D”