Losos v papilote so zeleninou.


Zdravá a ľahká inšpirácia na obed alebo večeru , ktorá poteší vaše chuťové poháriky a vy sa budete cítiť skvele


Ingrediencie:

  • FILET LOSOSA (najlepšie z divokého výlovu – najzdravší)
  • citrón
  • 1/2 cukety
  • cherry paradajky
  • pór
  • soľ, korenie
  • čerstvé bylinky
  • kvapka olivového oleja

Postup:

Lososa si dobre umyjeme, nakrájame na kúsky, na aké budeme servírovať na tanieri. Ochutíme, poukladáme plátky citróna. Pridáme zeleninu a všetko zabalíme do papiloty

V papilote dáme piecť na 180 stupňov približne 10-15 minút podľa toho ako máte radi svojho lososa vy

Príloha – buď pečené zemiaky, alebo ryža

Dobrú chuť.

Vedeli ste že, losos z divokého výlovu je bohatým zdrojom Omega 3 mastných kyselín, ktoré sú zvlášt v dnešnej dobe veľmi dôležité pre zdravie, pretože ich žiaľ obvykle príjmame nedostatok? Posledné výskumy ukazujú, že sú dôležitým faktorom nielen na kontrolu a ochranu pred zápalovými faktormy, ale pomáhajú aj pri redukcii hmotnosti a chránia náš mozog pred poškodením?

Kokosové curry

Ingrediencie:

  • menšia cibuľa
  • kokosový olej
  • čerstvé chili
  • zelená chili pasta
  • kokosové mlieko (450 ml )
  • mrkva
  • cuketa
  • mäsitá paprika
  • 5 dl zel.vývar
  • limetková šťava
  • čerstvé bylinky (koriander/petržlenová vňať)
  • jazmínová ryža
  • marinované tofu/krevety/hovädzie/kuracie mäso (to už je na vás)

Postup:

Na kokosovom oleji si opražíme cibuľku a pridáme zelenú curry pastu. Orestujeme, pridáme mrkvu,podlejeme vývarom a necháme trochu podusiť. Následne prilejeme kokosové mlieko, pridáme cuketu a papriku, chvíľku podusíme ale nie pridlho, zeleninu chceme mierne chrumkavú. Ako posledné pridáme vymačkanú šťavu z limetky a dochutíme podľa potreby. Do jednej misky si pripravíme ryžu, čerstvé chili a bylinky, orestované tofu(alebo iný proteín ) a do druhej vylejeme zelenú curry polievku .

Dobrú chuť 🙂

Vegánsky banánový chlebík, bábovka, či muffiny

Ingrediencie:

  • 5 veľmi zrelých banánov- čím čiernejšíe -tým lepšie
  • 2 lyžice medu (javorový sirup/vanilkový cukor -vegan náhrada – kto ma rád sladšie môže
  • kľudne pridať viac cukru)
  • 90 ml olivového oleja (pre menej tukovú verziu nahraď časť oleja bielym jogurtom)
  • 1/2 hrnčeka vody-ak bude cesto príliš tuhé kľudne vodu pridaj
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • štipka soli
  • kúsky horkej čokolády – ja dávam cca 100 g (polámanej na kocky- nechajte väčšie kúsky)

Postup:

Pripravíme si 2 misky, v jednej zmiešame mokré ingrediencie:
Vidličkou popučené banány, olej, cukor/med, vodu. V 2. Miske zmiešame suché ingrediencie- múku, PRDOPEČ, sódu, soľ, škoricu Následne všetko spolu premiešame a nakoniec pridáme čokoládové kúsky, prípadne orechy.

Pečieme na 180 stupňoch : chlebík & bábovku cca hodinu, muffiny cca 30 minút,- spravte test
špajdlou 🙂

TIP pre milovníkov orechov: ½ hrnčeka vlašských orechov ( skvelé sú, keď sa trochu nasucho orestujú na panvici – následne posekať na väčšie kúsky (túto ingredienciu môžte vynechať )

Dobrú chuť!:)

Tofu praženica

Ingrediencie:

  • 160 g LUNTER tofu marinované
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 menšie mrkvy
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 č.l. kurkuma
  • 1 jarná cibuľka na dozdobenie
  • 1 č.l. lahôdkové droždie
  • Špargľa
  • 2 mäsité paradajky
  • Soľ
  • Korenie
  • 1 P.l. Masla
  • kváskový chlieb

Postup:

Na rozohriatu panvicu vložíme maslo a na jemno nakrájanú cibuľu. Trošku posolíme, aby cibuľka zmäkla a speníme ju do zlatista.  Medzitým si na hrubo nastrúhame mrkvu a pridáme na panvicu.  Spoločne podusíme. Postupne pridáme tofu (z ktorého sme si vymačkali prebytočnú vodu a následne rozdrvili v miske) a premiešame so zmesou na panvici. Trošku to podlejeme vodou a pridáme lahôdkové droždie. Ešte raz premiešame a prikryjeme pokrievkou. Podusíme, kým sa chute prepoja a na záver pridáme prelisované strúčiky cesnaku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Na druhej panvici si ugrilujeme rajčinku, ktorú poukladáme na krajce kváskového chlebíku. Zelenú špargľu umyjeme a dáme variť na krátku chvíľu do osolenej vody. Pridávame ju ako prílohu.

Dobrú chuť:)